Compostatoare cu capac
Un compostator clasic închis pentru grădină este de obicei echipat cu un sistem sofisticat de aerisire și o ușă laterală practică pentru îndepărtarea humusului. Un compostor cu capac oferă protecție împotriva rozătoarelor și a altor animale care ar putea influența procesul de descompunere. Compostatoarele care pot fi închise sunt, în general, mai eficiente și necesită mai puțin timp pentru a descompune deșeurile organice.
O altă opțiune închisă este compostatorul de acasă, care este conceput special pentru uz casnic: are un volum mai mic, un capac și o protecție adecvată împotriva mirosurilor. De obicei, acesta este amplasat în bucătărie sau pe balcon. Există și versiuni care sunt concepute pentru a fi plasate direct în camera de zi, deoarece seamănă mai mult cu o comodă și oferă spațiu de depozitare suplimentar.
Compostator deschis
Cea mai simplă formă de compostare în grădină, în care deșeurile organice sunt aruncate într-o singură grămadă. Compostatoarele deschise oferă spațiu pentru depozitarea mai ordonată a deșeurilor. Un compostator fără capac, cunoscut și sub numele de siloz de compost, necesită aruncare manuală datorită designului său simplu, dar trebuie să aveți grijă la rozătoare sau păsări care pot avea acces liber la compost.
Compostatoarele fără capac sunt potrivite și pentru grădinile mai mari, iar volumul lor le face ideale pentru compostarea unor cantități mari de iarbă tunsă, frunze căzute și alte deșeuri de volum mare.
Vermicompostatoare
Accentul pus pe dimensiunea și designul compact este evident încă de la prima vedere în cazul vermicompozitoarelor, care reprezintă o soluție excelentă pentru locuințele fără grădină. Deșeurile depozitate sunt procesate de râme și pot fi folosite în casă pe tot parcursul anului. Atunci când este utilizat corect, sistemul de aerisire previne apariția mirosurilor. Manipularea și golirea deșeurilor este o joacă de copii, devenind o distracție specială pentru cei mici.
Compostator rotativ
Diferența dintre un compostator rotativ și un compostator convențional constă în decantarea compostului. Compostatorul rotativ poate fi mutat liber prin grădină datorită suportului său flexibil. Puteți amesteca straturile la fel de ușor cu sistemul rotativ. Golirea nu poate fi mai ușoară: pur și simplu întoarceți tamburul spre recipientul de sol și goliți compostul în el. Deoarece tamburul compostatorului rotativ nu este conectat la sol, nici viermii de pământ și nici energia din sol nu pot pătrunde în el.